Teknoloji

Fidye Yazılımları Hız Kazanıyor

2022 boyunca Kaspersky güvenlik araştırmacıları, fidye yazılımı gruplarının platformlar arası olanakları verimli şekilde kullandığına tanık oldu.

RedAlert ve Monster: çok platformlu fidye yazılımları hız kazanıyor!

Kaspersky, kötü amaçlı yazılımlarını aynı anda farklı işletim sistemlerine uyarlamayı öğrenen, bu sayede daha fazla kuruluşa zarar veren yeni fidye yazılımı çeteleri keşfetti. Kaspersky uzmanları tarafından yapılan son araştırma, farklı işletim sistemleri üzerinde çoklu platform dillerine başvurmadan saldırılar gerçekleştirmeyi başaran RedAlert ve Monster gruplarının etkinliğini ortaya çıkardı. Buna ek olarak uzmanlar, fidye yazılımı gruplarının finansal hedeflerine ulaşmak için kullanabilecekleri ilk gün açıklardan bahsetti.

2022 boyunca Kaspersky güvenlik araştırmacıları, fidye yazılımı gruplarının platformlar arası olanakları verimli şekilde kullandığına tanık oldu. Saldırganlar bu ara kötü amaçlı yazılım kodlarını aynı anda birkaç işletim sistemine birden uyarlayarak mümkün olduğunca çok sisteme zarar vermeyi hedefliyorlar. Kaspersky, Luna veya BlackCat gibi Rust veya Golang çoklu platform dillerini kullanan grupları daha önce tanımlamıştı. Ancak bu kez söz konusu fidye yazılımı grupları platformlar arası bir dilde yazılmamış olsa da, aynı anda çeşitli işletim sistemlerini hedefleyebilen kötü amaçlı yazılımlar dağıtma peşinde.

Fidye Yazılımları Hız Kazanıyor

Linux örneğinde tespit edildiği üzere düz C ile yazılmış kötü amaçlı yazılım kullanıyorlar. Ancak RedAlert tarafından geliştirilen kötü amaçlı yazılım ESXi ortamlarını da açıkça destekliyor. Ayrıca RedAlert, Tor web sitesi indirmek için bir şifre çözücü sunuyor. Platformlar arası dilde yazılmış olup olmadığı konusunda elimizde fazladan veri mevcut değil. RedAlert’i diğer fidye yazılımı gruplarından ayıran bir diğer özellik, yalnızca Monero kripto para biriminde ödeme kabul etmesi. Bunun da parayı izlemeyi zorlaştırması. Suçlular açısından böyle bir yaklaşım makul olsa da Monero her ülkede ve her borsada kabul edilmiyor. Bu nedenle kurbanlar fidye ödemekte sorun yaşayabilir.

Kaspersky Raporu

Rapor, Windows 7-11 arası sürümlere saldırmak için kullanılan sözde 1 günlük açıkları da kapsıyor. 1 günlük güvenlik açığı, genellikle zaten yama uygulanmış güvenlik açığından yararlanma anlamına geliyor. Etkilenen kuruluş içinde her zaman bir yama politikası sorunu ortaya çıkarıyor. Verilen örnek, bir saldırganın virüslü cihazda sistem ayrıcalıkları kazanmasına olanak tanıyan CVE-2022-24521 güvenlik açığıyla ilgiliydi.

Bu istismarlar hakkında özellikle ilginç olan şey, çoklu Windows sürümlerini desteklemesi. Bu genellikle saldırganların ticari kuruluşları hedef aldığını gösteriyor. Ayrıca her iki istismar da birçok hata ayıklama mesajı paylaşıyor. Tespit edilen bir vaka, APAC bölgesindeki bir perakende zincirine yönelik saldırıları içeriyordu. Bununla birlikte siber suçluların bu saldırıyla elde etmeye çalıştıkları şey hakkında net bir veri yok.

Kaspersky Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Jornt van der Wiel, şunları söylüyor. “Platformlar arası dilde yazılmış kötü amaçlı yazılımları dağıtan fidye yazılımı gruplarına artık alışkınız. Siber suçlular, ortak saldırılar için düz programlama dillerinde yazılmış kötü amaçlı kodları ayarlamayı öğrendiler. Burada şirketler tarafından uygulanan yama politikalarının sürekli olarak gözden geçirilmesinin ve güncellenmesinin önemine dikkat çekiyoruz.”

Fidye yazılımı grupları ve 1 günlük açıklar hakkında bilgi edinmek için Securelist raporunu incelemelisiniz.

Kendinizi ve işletmenizi fidye yazılımı saldırılarından korumak için Kaspersky şunları öneriyor:

Uzak masaüstü hizmetlerini (RDP gibi) mutlaka gerekli olmadıkça genel ağlara maruz bırakmayın. Bunlar için her zaman güçlü parolalar kullanın.

Uzak çalışanlara erişim sağlayan ticari VPN çözümleri için mevcut yamaları hemen uygulayın.

Fidye yazılımlarının güvenlik açıklarından yararlanmasını önlemek için kullandığınız tüm cihazlarda yazılımlarınızı her zaman güncel tutun.

Savunma stratejinizi yanal hareketleri ve internete veri sızmasını tespit etmeye odaklayın. Siber suçluların bağlantılarını tespit etmek için giden trafiğe özellikle dikkat edin.

Verilerinizi düzenli olarak yedekleyin. Gerektiğinde acil bir durumda yedeklerinize hızlı bir şekilde erişebildiğinizden emin olun.

Saldırganlar nihai hedeflerine ulaşmadan önce, saldırıyı erken aşamada belirlemeye ve durdurmaya yardımcı olur.  Kaspersky Endpoint Detection and Response Expert ve Kaspersky Managed Detection and Response gibi çözümleri kullanın.

Kurumsal çevreyi korumak için çalışanlarınızı eğitin. Kaspersky Automated Security Awareness Platform’da sağlananlar özel eğitim kursları bu konuda size yardımcı olur.

Açıklardan yararlanma önleme, davranış algılama ve kötü amaçlı eylemleri geri alabilen bir düzeltme motoruyla desteklenir. Kaspersky Endpoint Security for Business gibi güvenilir bir uç nokta güvenlik çözümü kullanın. KESB ayrıca siber suçlular tarafından devre dışı bırakılmasını engelleyebilecek nefsi müdafaa mekanizmalarına da sahiptir.

Tehdit aktörleri tarafından kullanılan gerçek TTP’lerden haberdar olmak için en son Tehdit İstihbaratı bilgilerini kullanın. Kaspersky Tehdit İstihbarat Portalı, Kaspersky TI’si için ortak erişim noktasıdır. Ekibimiz tarafından 25 yıldır toplanan siber saldırı verilerini ve öngörülerini sağlar. İşletmelerin bu zor zamanlarda etkili savunmalar yapmasına yardımcı olmak için Kaspersky, devam eden siber saldırılar ve tehditler hakkında bağımsız, sürekli güncellenen ve küresel kaynaklı bilgilere ücretsiz olarak erişim sağladığını duyurdu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu