Sağlık

Stresten Uzak Olmak Böbrekler İçin Kritik

Böbrek yetmezliği fiziksel olarak hastaları oldukça etkileyen bir hastalıkken belirtileri yüzünden psikolojik bir hastalık olarak da etkisini göstermektedir. Dünyanın pek çok bölgesinde böbrek hastalığıyla uğraşan insanlar bulunur. Özellikle şekerli ve gazlı içeceklerin fazlalaşması ve çeşitlenmesi böbrek yetmezliğine zemin hazırlamaktadır. İnsanlar son zamanlarda su tüketmek yerine bu tarz zararlı içecekleri tükettikçe böbreklerine nasıl zarar verdiklerinin farkında değiller. Böbrek yetmezliği oluştuktan sonra ise belirtilerin çok şiddetli olması hastalar için bir stres ortamı yaratır. Aynı zamanda bu belirtilerin ağırlığı hastalardaki tüm umudu söndürmektedir. Fakat diyaliz tedavisi tam bu noktada hastalara büyük yardım eder. Diyaliz tedavisi sayesinde hastaların fiziksel belirtileri kısa bir süre içerisinde biter. Bu sayede hastaların psikolojik etkileri de zamanla azalacaktır. Diyaliz merkezleri bu anlamda böbrek hastalarına destek olur psikolojik anlamda iyileşmeye yardımcı olur.

Böbrek Hastalığının Fiziksel Etkileri

Böbrek; hormon salgılama, kanı temizleme ve vücuttaki toksin maddeleri vücuttan atmaya yarayan bir organdır. Böbrek bu işlevlerini zamanla kaybetmeye başladığında görevlerini doğal olarak yerine getiremeyecektir. Bu da aslında kandaki toksin maddelerin artmasına neden olur. Kanda üre, kreatin, potasyum, sodyum ve fosfor artışı oldukça fiziksel olarak pek çok etki göstermeye başlar. Kanda bu toksin maddeler artıkça diğer organlar da zarar görmeye başlar. Çünkü kan bütün vücudu dolaşır. Diğer organların etkilenmesi ile beraber vücutta genel olarak bir olumsuzluk meydana gelir. Kişinin geceleri uyuyamama problemleri yaşaması, sırtta ve karında ağrı hissedilmesi, ciltte kuruluk oluşması, kuruluk yüzünden kaşıntı oluşması, sürekli olarak idrara gitme gibi pek çok belirti ortaya çıkarır. Bundan bir süre sonra kişinin yaşam kalitesini azaltmaya başlayacaktır.

Böbrek Yetmezliğinin Psikolojik Etkileri

Böbrek fiziksel etkilerin yanında aynı zamanda psikolojik etkileri de beraberinde getirecektir. Aslında psikolojik etkiler fiziksel etkilerle bağlantılı olarak ortaya çıkar. Uyku problemleri oluşması gün içerisinde kişinin yorgun ve enerji düşüklüğü yaşamasına neden olur. Uykusunu alamayan bir kişi bir süre sonra depresyon gibi belirtiler göstermeye başlar. Aynı zamanda vücutta sürekli ağrı olması, ciltte oluşan değişiklikler gibi problemler de bir süre sonra kişiyi strese sokacaktır. Stres arttıkça fiziksel etkiler de beraberinde artış gösterir. Tedavi görülmediği sürece hem psikolojik olarak hem fiziksel olarak pek çok olumsuzluk devamlı olarak artışa neden olur. Bu da kişinin uzun soluklu bir depresyona girmesine de neden olacaktır. Kişi böbrek yetmezliği sorunu yüzünden kesinlikle bir doktora giderek tedavisini olmaya başlaması gerekmektedir. Tedavi olarak ilaç, böbrek nakli ve diyaliz önerilmektedir. Fakat bu belirtileri çok yoğun yaşayan bir kişinin ilaç ya da böbrek nakli gibi tedavi yöntemleri ile kısa bir süre içerisinde bu olumsuzluklardan kurtulması mümkün değildir. Bu nedenle doktorlar da genelde iyi bir diyaliz tedavisi önerir.

En İyi Diyaliz Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

İyi bir diyaliz tedavisi, böbrek yetmezliği ve belirtilerini yoğun bir şekilde yaşayan hastalar için oldukça önemlidir. Hastalara tedavisini olduktan kısa bir süre sonra yetmezlikle birlikte ortaya çıkan etkilerinden kurtulmaya başladıysa aslında iyi bir diyaliz merkezinde denilebilir. Bunun dışında diyaliz merkezinin temiz olması ve kullanılan aletlerin son teknoloji olması da diyaliz merkezini iyi yapan özellikler arasında yer alır. Aynı zamanda doktor ve personellerin hastaya olan yaklaşımı ve hassaslığı da oldukça önemlidir. Güler yüzlü bir ekip, hastanın umudunu artıran etmenler arasında yer almaktadır. Siz de iyi bir diyaliz merkezi arayışındaysanız https://bogazicidiyaliz.com.tr/pendik-diyaliz-merkezi/ adresine tıklayarak kolay bir şekilde randevu oluşturabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu