Teknoloji

ISO 9001’in Uygulanması İş Performansını Artırır Mı?

ISO 9001’in uygulanmasıyla artması hedeflenen “Kuruluş Performansı”; kuruluşun kalite hedeflerine ve istenen sonuçlara ulaşma kapasitesi ile istenmeyen sonuçlardan uzak durabilme yetisiyle ifade edilebilir.

Bu yazıdaki ISO 9001 makalelerinin kuruluşlar için yol gösterici bir rehber olmasını ümid ediyoruz.

KYS performansının göstergeleri arasında ürün kalitesi, atık kontrolü, maliyet azaltma, rekabet edebilirlik, müşteri memnuniyeti, sürdürülebilirlik ile satışların ve karlılık rakamlarının artırılması olarak ele alınabilir.

ISO 9001, kuruluş süreçlerinin risklerinin değerlendirilmesi (risk ve performans değerlendirmesi) amaç ve hedeflerin belirlenmesi, iş akış ve süreçlerinin tanımlanması ve bunların etkinliğinin izlenmesi geliştirilmesiyle iş sonuçlarının izlenmesini planlar.

Bunlara dahil olmak üzere iş planlaması ve izlemenin tüm yönleriyle ele alınarak kalite yönetim sistemi performansının geliştirilmesi amacıyla yetkinliklerin gelişmesi amacıyla planlanmış ihtiyaçları belirler.

KYS Son Dönem Performansın Düzenli Değerlendirilmesi

Performans değerlendirmesi, kuruluşun yöneticileri ile çalışanları arasında, her iki tarafın da hazırlığının ardından gerçekçi şartlarda gerçekleştirilen, önceden belirlenmiş resmi periyodik bir analiz sürecidir.

İş performansının arıtırlmasında performans değerlendirmesi yöntemi mantıklı bir yaklaşım sunmaktadır. ISO 9001 standartında performansın değerlendirilmesi zorunlu dokümanlar arasında yer alır.

İş ve ilişkilerdeki tutumların, düşüncelerin, görüşlerin, arzuların, ihtiyaçların ve zorlukların tartışıldığı perfoams değerlendirme toplantısıyla gerçekleşir.

Performansı değerlendirmek çalışanın yetkin olduğu sorumluluk alanıyla alakalı, oldukça detaylı bir geri bildirim sağladığı ve aldığı açık bir değerlendirme fırsatı sağlar.

Değerlendirmeler kuruluş için değerli bir araçtır ve her çalışan için hazırlanmış ve gruplandırılmış bir takım soru ve cevaplardan meydana gelir. Ölçülebilir performans sonuçları elde edebilmek amacıyla mutlaka net değerler elde etmeye yönelik performans değerlendirme raporu hazırlanmış olmalıdır.

ISO 9001 Uygulamasının Ticari Faydaları

ISO 9001’in kuruluşunuz için faydalı olup olmayacağına karar vermek zor geliyorsa bu durumda bilmeniz gereken işin tümüyle kuruluş ve yönetimin müşteri odaklı yaklaşımına bağlı olduğunu söyleyebiliriz.

ISO 9001 kalite yönetim sistemi belgesini Adl Belge firmasıyla alabilmek için yüksek miktarda ödeme yapma konusunda önemli olanın sadece belgelendirme değil doküman ve aktif uygulama olduğunun anlaşılmasıdır.

Tüm bunlar yapılmakla kalmayıp kuruluş ve çalışanlar tarafından benimsendiğinde sonuçların mali/ticari anlamda tatmin edici olacağını öngörebilmek zor olmayacaktır. Üstelik bu karar sürecinde size de kolaylık sağlayacak etkileyici bir faktördür.

Ticari faydalar belgelendirmeden hemen sonra ortaya çıkmayabilir. Bu zaman gerektirecek bir süreçtür ve şirketler uzun vadede operasyonel maliyetlerin azaltılması ve brüt satışların artması açısından ISO 9001 belgelendirmesinden yararlanmak isterler.

Küçük ve Orta Boy İşletmelerde Kalite Yönetim Sisteminin Başarılı Bir Şekilde Uygulanması İçin Temel Faktörler

Yönetim sistemleri sadece büyük kuruluşlar için hazırlanmış bir kılavuz değildir. Her boyuttaki işletme oldukça tatmin edici bir başarıyla ISO 9001 kalite yönetim sistemini veya farklı herhangi bir sistemi uygulayabilir.

Küçük işletmelerde ISO 9001 sistemlerinin uygulanmasının birçok faydası vardır. Burada esas olan dokümanların nasıl uygulanacağını bilmek ve minimum şartları sağlamayı mümkün kılacak ana PUKÖ yapısını anlamaktır.

Farkındalık seviyesi her ne kadar yüksekse başarının da o denli yüksek olacağını söylemek ve kys için örnek dokümantasyon incelemek için Adldestek.com doküman kaynağına bakabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu